‘Mola sırasında dijital nesneler bebek bakıcısı olmamalı’
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCU) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Lideri Prof. bu konuda dikkatli ol.”
HKB Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Lideri Prof. Dr. Tuncay Dilci, yarın başlayacak tatil öncesi uyarılarda bulundu. Çocukların mümkün olduğunca dijital cihazlardan uzak tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Dilci, bunun tersinin onların gelişimi için zararlı olduğunu söyledi. Çocukların tatildeyken dijital nesnelere daha fazla ağırlık verdiklerini belirten Dilci, “Tatil tatilinde dijital nesnelere bebek bakıcılığı rolünü dayatmayalım. Aileler buna dikkat etsin çünkü orada sunulan hipnotik teknikler ile çocuklarımız daha sağlıklı oluyor.” çocukların değer algısı yozlaşıyor. Ayrıca çocukların dijital nesnelere bağlılığı hem kültürlerine hem de dijital nesnelere bağlanmalarına neden oluyor. Evrensel insani değerlerimize yabancılaşma var” dedi.
‘GÜVEN İLİŞKİSİ OLUŞTURULMALI’ Tatilde çocukların ve ailelerinin yapması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Tatile, gün içindeki yaşam alışkanlıklarımızı ve deneyimlerimizi planlayarak başlamakta fayda var.Çocuğun yaşadığı sorunlar düşünüldüğünde, çocuğu yarış atı gibi 15 gün içerisinde telafi programına tabi tutmak doğru ve sağlıklı bir yaklaşım değildir. Çocuk üzerinde ekstra bir izolasyon, baskı ve korku oluşturacak bir durum olduğu için beynin öğrenme fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği gibi, geride bırakılan, ayrılığa veya başka bir duruma maruz kalan çocukların akademik performansını da olumsuz etkileyebilmektedir. meslek ya da okuma.Bu anlamda ebeveynler öncelikle çocukları ile inanç bağı ve sadık bir aile ortamı ve bağ sağlamalıdır.Dijital nesneler konusunda sınırlı,sorumlu ve içeriklidir. Kaynak paylaşımı konusunda çocukla birlikte alınacak karar ve kurallara dikkat edilmelidir.”
Dijital nesnelerde sunulan içeriklerin çocukların düşünme sistemini kapsayacak şekilde tasarlandığını belirten Prof. dijital nesnelerin maliyetindeki artışa, çocukları uykusuzluktan ve saldırganlıktan uzak tutmak için internet ve dijital nesnelerle temas alışkanlığının sınırlandırılmasında fayda var. “Dijital nesnelerle çok temas, kültürel yıkıma, kültürel yabancılaşmaya ve çocuklarda kültürel boşluk Çocuklarda kimlik, karakter ve değer gelişiminde tıkanıklıkların oluştuğu durumlara karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Ailelerimizin bu konuda bilinçli olmasında fayda var” dedi.