Diyarbakır’da yıkılan binaların enkazı koruma altına alındı
Diyarbakır’da Kahramanmaraş merkezli depremlerde 7 binanın yıkılması ve bazı binaların ağır hasar görmesinin ardından toplanan moloz belediyeye ait hafriyat alanına döküldü. Bölümlere ayrılan molozların ait olduğu binalara tabelalarla isim verilirken, polis bölgede bulunuyor ve görevliler kameralarla çevrenin güvenliğini sağlıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da Yenişehir ilçesi Kurtismailpaşa 2. Cadde üzerindeki Sözel Apartmanı ve Elazığ Bulvarı üzerindeki Galeria Kompleksi ile merkez Bağlar ilçesi Tesisler Kavşağı’ndaki Serin-2 Apartmanı, 5 Nisan’da Yoldaş Apartmanı İstanbul’da Mahallesi, Pir Şamil Mahallesi’ Dündar Apartmanları ve Mevlana Halit Mahallesi’ndeki Hisami Apartmanları yıkıldı. Hasar gören Bağlar semtindeki Altınkaya Apartmanı da tahliye edildikten sonra yıkıldı. Arama kurtarma çalışmalarının ardından enkaz kaldırma çalışmalarından toplanan molozlar, hangi binalara ait olduklarını gösteren tabelalarla Yenişehir ilçesi Dokuzçelik Mahallesi’ndeki kazı alanına döküldü. Parça parça molozların döküldüğü ve molozların hangi binalara döküldüğü alanda polis ve görevliler kameralarla güvenlik sağlamaya başladı. Kazı alanındaki molozların ortasında ise çöken binaların sakinleriyle ilgili top, oyuncak ve ev eşyalarının olduğu görüldü. Hukuki sürecin sona ermesinin ardından ise arazide ayırma işleminin yapılacağı belirtildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Savunma Lideri Muhammed Ay, “Hangi binadan ya da sokaktan geldiğine göre farklı kategorize ediyoruz. Şu anda işin hukuki boyutu var. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız mağdur olabilir” dedi. malları, ziynet eşyaları var.Bu anlamda yasal süreç bitene kadar burada depolarız.Daha sonraki süreçte atıkları burada ayrıştırıp moloz yığınlarını demir-çelikten ayırıp kırma elemeden geçireceğiz. Tesisi halkımızın hizmetine sunmak için.Diyarbakır’da yollarda kullanılmak üzere stokluyoruz.Aslında çevre felaketi burada sözün konusu olabilir.Bütün Türkiye için yıkılan binlerce bina var. Konutlarda televizyonlar, buzdolapları, klimalar var ve oradan çıkan atıklar ve gazlardan kaynaklanan çevre kirliliği var, bunu önlemek için yeni bir alan oluşturuyoruz. Kil ve kireçle kaplıyoruz. Hafriyat atık denetim yönetmeliği çerçevesinde çevre kirliliği de söz konusu. Afete ve yeraltı sularına zarar vermeyecek şekilde stokluyoruz. Bunlar ülkemizin kaynaklarıdır. Enkaz olsa bile içinde yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir atık var” dedi.